Bussförare – ett framtidsjobb

Arriva har ett stort behov av bussförare i vår verksamhet och vi söker löpande nya förare. Du hittar alla lediga tjänster här eller följ oss på Facebook.

Utbildningen till bussförare ger dig ett komplett yrke. Ett D-körkort för buss samt YKB (Yrkeskompetensbevis), godkänt utdrag från belastningsregistret och godkänd läkarundersökning gör dig anställningsbar direkt efter utbildningen.

Jobbet som bussförare
Yrkesförare för persontransporter är ett ansvarsfullt yrke som ställer höga krav på kunskap och skicklighet hos dig som bussförare.

Våra kunder reser med oss under nästan hela dygnet, vilket innebär arbete på omväxlande tider och under alla dygnets timmar, morgon, dag ,kväll eller natt. Trafiken är som tätast och de flesta åker buss framför allt på morgonen och eftermiddagen. Du får se nya saker och möta många människor under ditt arbetspass. Det är ett flexibelt och socialt arbete som passar dig som gillar att möta människor i olika situationer.

Du behöver ha:

  • Säkerhetsfokus: Det är viktigt att sätta säkerheten för bussens passagerare i första rummet. Bussföraren är ansvarig för att passagerarna färdas på ett säkert sätt.
  • Initiativförmåga: Du behöver agera självständigt och lösa problem som kan uppstå, eftersom du ofta arbetar ensam.

Du behöver vara:

  • Serviceinriktad: Du möter många människor i yrket och det är viktigt att du har kundens behov i centrum och agerar med ett trevligt bemötande. Du behöver kunna ge och ta emot information så att resenärerna förstår. Det är också viktigt att vara tydlig när du pratar och kommunicerar.
  • Stresstålig: Du måste kunna behålla lugnet i stressade situationer.
  • Uppmärksam: Det är nödvändigt att du alltid är uppmärksam och lyhörd på omgivningen och trafiken.


Jobba där du bor

Arriva kör bussar från fem depåer i Stockholmsområdet: Ekerö- Mälaröarna, Lunda- Västerort, Råsta- Sundbyberg och Solna, Täby- Vallentuna och Åkersberga. I övriga landet sköter vi busstrafiken i Halland med Halmstad som utgångspunkt. Från och med år 2019 tar vi även över bussarna i Helsingborgs Stadstrafik. Vi vet av erfarenhet att det är bäst att jobba i närheten av sin bostad eftersom du kan behöva ta dig till arbetet på oregelbundna tider. Eller om du har en rast mitt på dagen där du kan hinna hem och vila.

Som medarbetare på Arriva omfattas du av trygga kollektivavtalade villkor via Bussbranschavtalet mellan Sveriges Bussföretag och Svenska Kommunalarbetareförbundet. Ingångslönen som bussförare är cirka 145 kronor kronor i timmen, vilket motsvarar en månadslön på cirka 24 500 kronor på heltid.

>> Läs mer om hur du blir bussförare här!